Toelichting

Deze antwoorden zijn op 8-1-2016 gepubliceerd. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij, stuur dan een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We antwoorden u dan persoonlijk.

De werking van een infraroodcabine is gebaseerd op de infrarood warmte die opgewekt wordt in de hiervoor speciaal gemaakte infrarood elementen. Het kenmerk van infrarood warmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Het best is dit te vergelijken met een auto in de volle zon. De auto wordt veel warmer dan de buitenlucht als gevolg van het infrarood van de zon. In een infraroodcabine is de warme lucht overigens ook een component voor de warmteoverdracht. Als de deur wordt opengelaten zal een infraroodcabine minder effectief zijn.

Omdat niet eerst de lucht opgewarmd hoeft te worden (zoals dat bij een gewone sauna wel het geval is) zijn er diverse voordelen ten opzichte van de sauna.
De opwarmtijd is vele malen korter (0 tot 5 minuten), de gebruikte energie veel minder - slechts 15% tot 30%.

Omdat de temperatuur veel lager kan zijn dan in een traditionele sauna is de infraroodcabine geschikt voor een hele grote groep gebruikers. Astma patiënten en oudere mensen kunnen bijvoorbeeld bijna allemaal zonder problemen van een infraroodcabine gebruik maken.

Infrarood wordt uitsluitend gebruikt om het lichaam op te warmen. Het gebruikte infrarood kan bijna niet het lichaam indringen (lees hieronder bij IR-A meer over de doordringbaarheid).
Een infraroodcabine is dus géén "magnetron" die heilzame straling direct op de spieren en gewrichten laat inwerken.

Zonder hele hoge temperaturen zoals in een sauna, wordt in een infraroodcabine veel warmte op het lichaam overgedragen, waardoor de bloedcirculatie in het lichaam gestimuleerd wordt.
Het lichaam wil niet dat haar organen warmer worden dan 37 graden en gaat daarom transpireren. Hiervoor is extra bloedcirculatie nodig naar de huid. Ook spieren en gewrichten profiteren van deze extra toevoer van bloed.
Dit verklaard waarom infraroodcabines ook een diepere werking hebben dan de maximale indringing van 3-5mm dat kortgolvig infrarood zoals gebruikt in infraroodcabines kan hebben.

Kortegolf infrarood ofwel IR-A  (0,78 – 1,40 µm)

Deze straling dringt bij een pigmentloze blanke huid het lichaam maximaal 3 tot 5mm binnen.
Deze vorm van infrarood is onderdeel van een full-spectrum-straler.
Deze vorm van infrarood bevat het meeste energie en is daarom het meest effectief in warmteoverdracht over een grotere afstand.
Puur IR-A is niet geschikt voor infraroodcabines!

Middengolf infrarood ofwel IR-B (1,40 – 3,00 µm)

Dit infrarood dringt niet door de huid heen. Komt in kleine mate voor in “lange golf stralers” en is het grootste bestandsdeel van full-spectrum-stralers. Een specifiek op deze golflengte gerichte straler wordt niet gemaakt.

Langegolf infrarood ofwel IR-C (3,00 – 1000 µm)

Deze golflengte (net boven de 3µm) wordt in alle infraroodcabines gebruikt. Deze vorm van infrarood wordt meestal als de meest comfortabele ervaren.