Toelichting

Deze antwoorden zijn op 8-1-2016 gepubliceerd. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij, stuur dan een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We antwoorden u dan persoonlijk.

Als op deze vraag een makkelijk en kort antwoord mogelijk was zouden alle stralers in alle cabines hetzelfde zijn.

Een aantal fabrikanten zoals Infrawave heeft het zekere voor het onzekere genomen en grote "Duo-stralers" als standaard in de cabine gemonteerd. Vervolgens kan met een 2-zone dimmer de sterkte helemaal naar wens worden ingesteld. Op deze manier is het hele gangbare infraroodspectrum bereikbaar in de cabine, afhankelijk van de keuze van straler (halogeen of magnesiumoxide) en in combinatie met de dimmer is alles mogelijk

Helaas zijn ook in de wereld van de infraroodcabines de stralers en bijbehorende adviezen vaak puur commercieel ingegeven. Daarom hieronder een zo helder mogelijke uitleg.

Wat moet een infraroodstraler in een infraroodcabine doen:

 • Een aangename hoeveelheid infrarood op een zo groot mogelijk deel van het lichaam stralen.
 • De cabine langzaam verwarmen tot een eindtemperatuur van maximaal 60 graden. (Het totale vermogen van de infraroodstralers moet in balans zijn met de grootte van de cabine)

Hiervoor zijn verschillende type IR-stralers ontwikkeld.

 • Magnesiumoxide stralers: RVS of Incoloy buisjes gevuld met weerstandsdraad en magnesiumoxide.
  eigenschappen: Max. 300°C, Langgolvig, onverslijtbaar, zonder dimmen perfecte afgifte van IR.
 • Paneelstralers: Plaatmateriaal aan de achterzijde verwarmd met weerstanden.
  eigenschappen: Max. 70°C, Langgolvig, zeer groot oppervlak, alleen voor dichtbij geschikt.
 • Halogeenstralers: Halogeenlampen zoals de Vitae full-spectrum
  eigenschappen: Max. 2200°C, Ongedimd heel veel kortgolvig IR. Indien gedimd verdwijnt veel kortgolvig infrarood!
 • Combi- of duostralers: Een Magnesiumoxidestraler en een halogeenstraler samen in één behuizing.
  eigenschappen: zie hierboven
 • Keramische straler: Een keramische buis met weerstandsdraad gevuld met een soort zand.
  eigenschappen: Max 300°C, Langgolvig, goedkoopste straler die er is, kwetsbaar voor breuk.

De belangrijkste verschillen zijn:

 • Grootte van het stralingsoppervlak (inclusief eventuele reflector)
 • Vermogen van de straler.
 • De oppervlaktetemperatuur van het element van de infraroodstraler. (waardoor verschillende IR golflengtes worden uitgestraald)

Een zo groot mogelijk deel van het lichaam:
Om een zo groot mogelijk deel van het lichaam te bereiken worden minimaal 4 infraroodstralers in een cabine toegepast. Met name aan de rugzijde is het van belang dat de stralers inclusief reflector een zo groot mogelijk oppervlak hebben. Een kleine straler met gelijk vermogen als een grotere, zal een klein deel van de rug zo erg kunnen verwarmen dat het niet aangenaam meer is. Een grotere straler verdeeld zijn vermogen over een groter deel van de rug, wat veel comfortabeler aanvoelt.

Langzaam verwarmen:
Een infraroodcabine werkt het beste als er ongeveer 30minuten in wordt gezeten. In deze tijd loopt als het goed is de temperatuur op tot ongeveer 60 graden (vlak onder het plafond). Hiervoor moet het vermogen van de stralers wel op de cabine zijn afgesteld. Een goede fabrikant zorgt ervoor dat dit in balans is. Cabines die buiten geplaatst worden moeten dikwijls wat meer vermogen hebben.

Vermogens van de stralers:
Rugstralers hebben een maximaal vermogen van 300-350W omdat het anders te intensief wordt. Andere stralers in een infraroodcabine zijn 400 tot 750W. (meestal 500W)
Stralers aan de voorzijde van een infraroodcabine bestrijken een veel groter oppervlak omdat de afstand tot deze stralers een stuk groter is als de rugstralers.