Toelichting

Deze antwoorden zijn op 8-1-2016 gepubliceerd. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij, stuur dan een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We antwoorden u dan persoonlijk.

Toen Philips omstreeks 1999 de Vitae infraroodstraler (halogeen) speciaal voor infraroodcabines op de markt bracht, was dieptewerking het nieuwe toverwoord. Door deze Vitae straler word namelijk ook kortgolvig infrarood uitgestraald.

Kortgolvig infrarood heeft veel eigenschappen gemeen met zichtbaar licht, ook het doordringen in de huid. Deze dieptewerking is bij de juiste stralers beperkt tot maximaal 5mm en dit is afhankelijk van de hoeveelheid pigment in de huid zelfs minder. Spieren en gewrichten worden dus niet bereikt met deze dieptewerking.

Dieptewerking is natuurlijk wel het woord wat iedereen wil horen, omdat het in veel gevallen gaat om pijnlijke spieren en gewrichten. Leveranciers van infraroodcabines gebruiken dit woord dan ook maar al te graag. Tegenwoordig wordt de Vitae lamp vanwege de prijs alleen nog maar gebruikt in "high end" cabines. De nagemaakte varianten en andere halogeenstralers worden meestal aangeduid als "full-spectrum" of halogeenstralers".

Heeft dieptewerking dan geen enkele waarde? Jawel, kortgolvig infrarood brengt op een efficiëntere wijze warmte over op het lichaam. Dit houdt vaak in dat sessies bekort kunnen/moeten worden.

Zijn full-spectrum-stralers dan niet beter voor spieren en gewrichten? Wetenschappelijk is (nog) niet aangetoond dat dit werkelijk het geval is, of we moeten iets over het hoofd gezien hebben. Wel is het zo dat met full-spectrum cabines met lagere omgevingstemperatuur een vergelijkbare hoeveelheid warmte op het lichaam  kan worden overgebracht. Voor sommige gebruikers is dit een groot voordeel.